דלת אש היא דלת הבנויה בכל מיני דגמים מחומרים שונים. זה יכול להיות עץ מלא או דלת העשויה מעטי פלדה בתוכם יש חומרים מבודדים. דלת אש הנפוצה ביותר בנויה ממתכת ומחומרים נוספים העמידים בפני אש כמו: לוחות גבס, צמר סלעי ופס תופח. לדלת יש שני משטחי מתכת משני הצדדים וחלל הבידוד שלה מלא באחד מהחומרים המוזכרים. המילוי המבודד הזה מצליח להפחית מעבר של חום חלילה בשעת שריפה, והוא מונע את מעבר החום הלאה לחלל או לחדר הבא. במקרים מסוימים בגלל הבידוד הזה, אפשר לדעת בדלת. תפקידה של דלת אש, הוא ליצור הפרדה בין המקום בו יש שריפה לבין מקומות אחרים, ובכך למנוע את התפשטותה ואת הפגיעה שלה חלילה בבני אדם.
דלת אש לא ננעלת והיא חייבת תמיד ליצור פתיחה לכיוון יציאה כלשהי, בדרך הכי מהירה מהמקום. במקומות ציבוריים גדולים, נהוג להתקין בדלת ידית בהלה, המאפשרת מילוט מידי במקרה של שריפה. ידית זו תפתח את הדלת בכל מצב, כדי לאפשר לאנשים להימלט החוצה.
למה יש דלת אש?
דלת אש פותחה משום שמאז קום המדינה ועד היום, פרצו בארץ דליקות במבנים שונים, אשר בהיעדר גורם מבודד או עוצר את השריפה, המשיכו השריפות להתפשט וגרמו לנזקים כבדים ברכוש ופגיעה בחיי אדם.
כאשר מדברים על
דלתות היום יש דלתות אש בכל בניין מגדל מגורים, בניין משרדים, מבני ציבור ועוד. מערכות הבקרה והאכיפה, דרשו דלתות אש, אשר יסייעו למנוע התפשטות של דליקות במבנים בהם שוהים בני אדם, רכוש ועוד.
הדרישה הגיעה מצד משרד המסחר והתעשייה, מכון התקנים הישראלי וכיבוי אש ארצי. מכון התקנים הישראלי הוא הכתובת לתקן המחייב דלתות אש. זו תו תקן רשמי המעוגן בתקנות התכנון והבנייה. הוא נכתב לאחר הפקת לקחים ומגדיר את מינימום הדרישות המחייבות ייצור דלת אש. בשיתוף עם כיבוי אש ארצי, אוכף מכון התקנים את החוק עוד בשלב התקנת הדלתות ומוודא כי הן מותקנות בהתאם לתקן וכן הן מחויבות להיבדק במתקנים מאוד משוכללים של מכון התקנים.
דלת אש מותקנת במעברים של מסדרונות בבתי חולים, קניונים, מוסדות. חדרי מדרגות ללובי בנייני מגורים. חדרי מנועים, חדרי חשמל, מחסנים, פירים של אשפה ועוד.
ידית בהלה בכל דלת אש
הדבר החשוב ביותר בעת שריפה חלילה במקום עבודה, בניין מגורים, מוסד ציבורי או כל מקום אחר בו יש בני אדם, היא להימלט בזמן מן השריפה ולצאת מאזור הסכנה. כאשר מדובר בדלת אש, היא צריכה להיות פתח היציאה של כל אחד, משום שהיא בנויה בצורה כזו שהיא אמורה למנוע מהאש להתפשט. כאשר מתרחשת שריפה, ידית הבהלה של הדלת חייבת לפתוח אותה ובקלות רבה. אסור שהנמלטים יתעכבו על פתיחת הדלת, משום שלמשל עשן כן מתפזר מעבר לכל דלת אש, ואף הוא עלול להיות מסוכן. ידית בהלה אמורה להיפתח בכוח הגוף ללא כל מאמץ וגם בלי הידיים.
דלתות אש עם נעילה ובלי נעילה
לדלת אש יש תקנים מסוימים כפי שנקבעו ע"י מכון התקנים. יש דלת אש המותקנת עם מנגנון בהלה או דלת עם מנעול המותקנת לכיוון המילוט בהפעלת הידית בלבד ניתן לפתוח אותה. יש דלת אש שעה וחצי המיועדת למסדרונות, חדרי מדרגות, היא חד כנפית ובלי נעילה. הפרזול הוא מנעול אש רגיל עם ידיות נעות. יש דלת אש שעה אחת עם אפשרות חריגה של המידות עפ"י התקן היא חד כנפית ומיועדת למעברים, מסדרונות, חדרי מדרגות ועוד. יש דלתות אש שמתאימים רק לחדרי שירות ומחסנים ולהם יהיה כפתור צילינדר בתוך החדר, ומחזיר שמן הידראולי.
יש איסור להתקין דלת אש עם נעילה בחדרי מדרגות, מעברים או מסדרונות.